Det er skummelt å skaffe en mentor!

Det er skummelt å skaffe en mentor!

Mentor er et litt skummelt ord. Det er noe veldig overordnet og fremmed med den tittelen. Jeg har lyst til å kalle «mentor» for noe annet- en veileder kanskje? Noen som heier på deg, coach? Hva er egentlig en mentor, og hvorfor skal jeg skaffe en? I dette innlegget skal jeg forklare hvordan man skaffer seg en relevant mentor fra A til Å, og om onlinekurset til First Round (det er gratis!)

Å se etter en mentor føles skummelt ut. Man skal nå ut til en profesjonell, en fremmed og forhåpentligvis noen som kan veilede deg framover i tid. Det første steget er alltid det vanskeligste, uten tvil. Det fine med det er at man får verdifull innsikt i hvordan det er i ditt ønskede yrke eller felt. De aller fleste profesjonelle blir glade for å kunne hjelpe, der de aller fleste har selv har vært i samme posisjon som deg. Onlinekurset til First round er et supert verktøy for å komme i gang med å skaffe mentor. I tillegg har de et enkelt oppsett i modulene som hjelper deg fra A til Å. Fra hvordan man får en mentor til hvordan man beholder kontakten.

Hvor begynner jakten?

Om du ikke har opprettet en LinkedIn bruker, burde du gjøre det. Det aller enkleste er å skrive i søkefeltet, for eksempel «Digital Markedsfører Høyskolen Kristiania», og man får opp flere som matcher kriteriene. Man kan også gå inn på Høyskolen Kristianias side for deretter søke etter «Digitale markedsførere» Når du finner noen du ønsker å ta kontakt med så «knytter du kontakt» og venter på svar! Her lønner det seg å knytte kontakt med flere, siden det er mange profesjonelle som ikke bruker LinkedIn daglig, og det er også en fordel at du finner email adressen til vedkommende, siden man oftere får respons det, og det oppfattes som mer personlig! Du må mest sannsynlig bruke mail før eller siden uansett.

Hva nå!? Hvordan introduserer jeg meg selv?

Bra jobba! Du fikk kontakt med din ønskede profesjonell, forhåpentligvis kommende mentor. Nå må du skrive dem en melding. Det virker skummelt første gang, men det vil bli enklere jo flere ganger du gjør det. Det enkleste og beste måten å begynne en samtale er å nevne HVEM er du, HVORFOR du skriver til dem, HVA du ønsker. Her er et eksempel:

Hei,(navn til den profesjonelle)

mitt navn er Alexandra Meyer og jeg studerer Kreativ Markedskommunikasjon ved Høyskolen Kristiania. Jeg er interessert i å lære mer om digital markedsføring og så at du jobbet hos (selskap). Om du har 30 minutter vil jeg gjerne høre om dine erfaringer hos (selskap), og om du har noen råd til meg som student som har begynt å utforske feltet. Tusen takk for tiden din.

Mvh,

Alexandra Meyer

Før du sender meldingen, vær sikker på at du har skrevet alt riktig, som navn, selskap/ industri, ingen skrivefeil og husket hvem, hvorfor og hva. Dette er førsteinntrykket den profesjonelle får av deg, og skriver du profesjonelt så er det større sjanse for at du kanskje får et svar. Dette er ikke en mal, så gjerne eksperimenter med forskjellige tilnærminger for å finne ut hva som passer deg best.

Planlegging av samtale

Her er noen genuine kvaliteter som er gode å ha både før og under en telefonsamtale: Empati, nyskjerrighet, takknemlighet, relevanse og respekt. Vær effektiv! Anta at den profesjonelle er både villig til å hjelpe, og er travel. Gjør koordinering raskt og enkelt. Skriv en kort melding om dato og tid (med tidssone om nødvendig, spør om hvilken kanal (video eller telefon for eksempel) de foretrekker. Noen syns det er enklest med mobilsamtale, mens noen liker video fordi det skaper en større forbindelse mellom deltakerne. Til slutt, klargjør hvilket mobilnummer som er enklest og best å bruke.

Nok en gang, her er et eksempel på hvordan man avtaler tidspunkt.

Hei, Alexandra. Jeg snakker gjerne sammen med deg. Passer neste onsdag ettermiddag?

Hei (navn)

Takk for svar. Neste onsdag ettermiddag passer bra, fungerer klokka 4 for deg? Jeg sender en invitasjon om den tiden skulle passe. Jeg er også fleksibel mellom kl 12-7 etter forelesning. Forresten, foretrekker du mobil samtale eller video? Jeg kan inkludere en zoom link eller ringe deg på nummeret som passer best.

Takk igjen,

Alexandra.

Husk å være rimelig fleksibel med din tilgjengelighet, husk at det er du som når ut til den profesjonelle. Ta initiativ vær et friskt pust i deres hverdag, det øker dine sjanser for at samtalen faktisk skjer og du skaper et godt førsteinntrykk. Det beste er å sende ut en invitasjon, slik at den profesjonelle du ønsker å snakke med får en notifikasjon i sin timeplan. Det er også enkelt å greit for deg å huske. Husk å navngi invitasjonen og lag den så klar som mulig, invitasjonen kan havne hos noen som ikke husker hva samtalen er. For eksempel: Alexandra(HK) og (navn) introduksjon. Dobbeltsjekk også dato og tid, vær også sikker på at du ikke overstiger tiden du spurte om.

Samtalen. *dramatisk musikk*

Nå kommer den biten de fleste gruer seg til, å ta en telefonsamtale med en profesjonell. Husk at de fleste profesjonelle vil føle seg bra av å hjelpe deg! Ikke legg unødvendlig press på deg selv før du har en slik samtale. Samtalene skal være et trygt sted å gjøre feil og vokse. Første gang man snakker med noen så kan det virke kleint, spesielt om man vet ikke helt hva man skal si. Så her er hva du kan forvente av en slik samtale, og noen tips for å unngå at det blir kleint.

Alle samtaler er unike, men de følger samme retning. Samtalene har forutsigbare spørsmål og fraser som det er enkelt å forberede seg på. Denne samtalen kan for eksempel bli delt opp i 4 faser- Begynnelsen, introduksjon, spørsmål og forespørsler til personen du snakker med og avslutning.

Slik kan du starte- påminn hvem du er og dobbeltsjekk at det passer at dere snakker sammen. Det er bedre å utsette en slik samtale enn at den profesjonelle føler seg ukomfortabel. Takk for tiden deres, og spør om hvordan de har det. Dette er ren høflighet, men spiller en stor rolle i relasjonsbygging mellom dere to og vedkommende vil føle seg mer komfortabel og engasjert i samtalen. Deretter, spør om det vil være hjelpsomt å høre om deg og din bakgrunn for å starte. Dette gjør samtalen forutsigbar, den profesjonelle trenger ikke å gjøre noe og setter deg opp til å gjennomføre en forberedt introduksjon. Etter du er ferdig med introduksjonen, avslutt med- jeg ser veldig fram til å lære mer om din erfaring ved (for eksempel selskap/organisjon/felt)

Avslutning- om du ser at tiden begynner å løpe ut, vær respektfull ovenfor den profesjonelle og spør vennlig om de har et par minutter til for noen siste spørsmål. Om du ikke har mer spørsmål og er ferdig med samtalen, takk dem for tiden deres og svar på spørsmålene dine. Avslutningen kan ta alt fra 15 sekunder til et par minutter. Dette er den enkleste delen. Takk for tiden, nevn hvor hjelpsom de har vært og hold døren åpen for å være i kontakt ved å for eksempel si «Om du er okay med det, så hadde jeg satt veldig pris på at vi kunne være i kontakt slik at jeg kan oppdatere på hvordan karrieren min utvikler seg.

Med tid, om man er heldig vil disse kontaktene bli livslange støttespillere, følg dem opp i fremtiden! Etter du har hatt første samtale er det veldig hyggelig om du sender dem et takkebrev. Det viser at de har vært hjelpsomme og du uttrykker takknemlighet. Det berører oftest, og er et friskt pust i en tung og travel hverdag. Det er en liten ting som hjelper deg lang vei med relasjonsbygging. Jo mer man følger opp rådene til den profesjonelle er det større sjanse for at de blir investert i din vekst og coacher deg. Mentor er et vagt begrep som jeg personlig ikke er så stor fan av. Coach derimot forteller noe om at de ønsker å se at du lykkes og taler for deg. Dette er en av de beste måtene å få referanser senere spesielt med tanke på jobbsøking innenfor ditt ønskede felt.

http://asifibrahimov.com/images/BlogCover/mentor.jpg

Skriv gjerne en oppfølgingsmail om det har gått en stund siden dere har snakket sist, slik at dere kan «catche opp» Den burde inneholde en kort reintroduksjon av hvem du er, kort oppdatering, ønske og grunn for å snakke sammen igjen og konklusjon. Navnet ditt ligger allerede i innboksen deres, og gratulerer- du har overkommet det skumleste! Det var veldig overkommelig, ikke sant?

Dette innlegget kan bli brukt som en guide, selv om jeg anbefaler at du sjekker ut First Rounds kurs (som du finner her: https://first-round.teachable.com/) Personlig fikk jeg mye ut av det korte kurset, og det ufremmedliggjorde mentor for meg, det inneholder flere maler for hvordan ta kontakt med en eventuell mentor og har kontrollspørsmål etter nesten hver modul. Jeg gleder meg til å knytte kontakter innenfor mitt ønskede felt og ser fram til å ha noen som støtter meg i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *