OKR gjør bedrifter bedre enn best

OKR gjør bedrifter bedre enn best

Å sette mål er i bunn og grunn enkelt nok. Greit, et mål kan være å bygge opp en relevant kundegruppe. Virker enkelt og greit nok, ikke sant? Men vi mennesker er ikke maskiner som følger planen fra punkt til prikke, oftest er det noe som står i veien for oss, om det enten er noe helt konkret, eller oss selv. OKR er et rammeverk som handler om å sette ambisiøse mål og man setter delmål på veien. Det blir som å planlegge stopp under en fjelltur. For å kunne nå toppen er det viktig at man tar stopp underveis for å sjekke om planen går som smurt.

Hva er OKR og hvordan brukes det? OKR står for objective and key results, og er et rammeverk for ambisiøse mål. Konseptet OKR ble utviklet av Andy Grove og så videreført og implementert i John Doerrs mange selskaper. OKR kan brukes av små og store bedrifter, men også personlig. OKR er et fremdeles nytt system som mange bedrifter i Norge ennå ikke vet om. OKR skal ikke erstatte god ledelse eller bedriftskultur, men heller løfte bedriften til neste nivå. Når det er sagt, hvordan skal vi sørge for at målene våre blir fulgt? Først og fremst er det viktig å finne ut av hva man ønsker, og hvordan du har tenkt til å oppnå det. Hva er det aller øverste ambisiøse målet (hovedmålet) og hvordan er delmålene? Her lønner det seg å danne 3-5 delmål. Som markedssjef vil kanskje OKR´ene se slik ut: HVA- Her er vårt øverste mål å bygge opp en relevant kundegruppe, for eksempel kvinner og menn i 20-35 årene som interesserer seg for trening. HVORDAN- KR1: Få 100 abonnementer til å skrive seg opp til nyhetsbrev i løpet av 1 måned. (5/10) KR2: 100 positive omtaler i relevante sosiale medier (5/10) KR3: Oppfordre minst 100 interesserte kunder til CTA i form av tilbakemelding eller kjøp. (5/10) 5/10 betyr at det er 50% sjanse for å oppnå målet, dette tallet blir justert etter dersom det blir mer sannsynlig å oppnå målet, dette ser man for eksempel på hver uke. SMART Hva bør vi tenke på når vi setter opp målene? En god huskeregel for gode mål er SMART- spesifikt, målbart, attraktivt, realistisk eller tidsbestemt. Som nevnt over er KR1 målbar ved at tidsgrensen er satt til 1 måned og det er mulig å måle resultatet. Målene skal være høye, men ikke så høye at målet virker uoppnåelig. Effektive OKR skal være inspirerende og meningsfulle, derfor kan OKR i seg selv kan virke problematisk i forhold til høye mål. Det er derfor viktig at man forklarer OKR konseptet til de man jobber sammen med. Hvorfor bruke OKR? OKR er en enkel måte å styre et selskap siden det bidrar til tydelighet, fokus, økt engasjement og høyere gjennomføringskraft. Det er i grunn 4 fordeler ved å bruke OKR:
 1. De viktigste målene kommer til overflaten
 2. Alle i bedriften får vite hva som er viktig
 3. Du får vite hvordan alle ligger an i forhold til målene
 4. Alle i bedriften vet hva som foregår

Kjente bedrifter som bruker OKR

«OKR er et enkelt system som forteller både arbeidsgiver og arbeidstager hva som er deres nåværende målsettinger og hvor vellykket arbeidet med å nå tidligere målsettinger har vært.» Nettavisen.no
OKR som rammeverk er med på å skape flere av verdens beste bedrifter. Som skrevet av William Harke, for blogg.weekdone.com bruker flere store og kjente bedrifter som Google, Netflix, Microsoft og LinkedIn OKR fordi det hjelper dem med å få bedre, målbare resultater og ikke minst fungere optimalt. Ved å fokusere på oppgaver og mål har ikke bare bedriftene overlevd, men også trivdes og flyttet selskapet i en enhetlig retning, noe som gjør de til svært gode eksempler å følge. I 1999 presenterte John Doerr OKR til Google som en måte å styre selskapet på, og selskapet adopterte rammeverket helt ut siden Google gründerne ikke hadde en fast styremåte, og de tjente heller ikke særlig mye penger selv om søkemotorteknologien var lovende. Hvert kvartal siden 1999 har ansatte i Google brukt OKR til å sette mål og følge opp de, og Google har i dag over 80 000 ansatte der de fremdeles bruker OKR som styremåte. Hvordan introdusere OKR i din bedrift Det er vanlig å være skeptisk eller føle misnøye mot forandring, derfor kan det være smart å introdusere konseptet til små grupper med diskusjonsmøter der alle ansatte kan sette opp sine egne OKR. Etter det er gjort sjekker man om de enkelte målene er i tråd med bedriftens mål gjennom en daglig leder. Disse OKRene blir deretter publisert på en plattform der resten av de ansatte kan se dem. Hvorfor det, lurer du kanskje på. Å publisere OKR´ene til de ansatte fungerer som motivasjon, ved å se hva andre ønsker å oppnå oppmuntrer man andre til å gjennomføre sine egne mål- slik at man sammen kan nå et felles høyt mål. Google gjorde OKRene til de ansatte tilgjengelige gjennom deres kontaktinformasjon slik at du kunne se deres mål og tidligere gjennomførte mål om du slår opp en ansatt. Kilder: https://blog.weekdone.com/what-companies-use-okrs/ https://inevo.no/blogg/okr-et-system-for-gjennomforing/ https://dig2100.no/hva-er-okr-objective-key-results-og-hvordan-bruke-det/ https://www.nettavisen.no/artikkel/slik-maler-google-sine-ansatte/s/12-95-3423152095 Bildekilder: https://dig2100.no/wp-content/uploads/2020/05/OKR-1-1.png https://www.google.no/images/branding/googlelogo/2x/googlelogo_color_160x56dp.png https://mooncamp.com/images/resources/okr-guide-7847c633.png

2 kommentarer til «OKR gjør bedrifter bedre enn best»

 1. Gratulerer med ditt første blogginnlegg, Alexandra!

  Du skriver så bra, skikkelig gøy å lese 😀 Jeg digger at du får frem personligheten din, er litt leken, og har humor. Det er noe mer ved dette innlegget som gjør det så bra, selv om det så klart alltid er ting man kan gjøre bedre. Helt topp førsteinntrykk – jeg er imponert!

  Ettersom du har skrivskills på plass, hvilket jo er ganske viktig når det kommer til blogging, er du allerede et godt stykke på vei. Jeg har noen tilbakemeldinger jeg tenker du kan se litt på fremover:

  1. Struktur:
  Tekstoppbyggingen her er veldig bra, og du fører meg som leser systematisk gjennom. Men det er litt «slurvete» strukturelt oppsett, med tanke på underoverskrifter, linjeavstand og så videre. Dette kan du se litt nærmere på til neste gang, så hvert avsnitt og hver underoverskrift henger litt mer sammen. Ved å dele det opp litt bedre, så vil det se finere ut visuelt, og det vil føles mer ryddig.

  2. Bilder:
  Supert supert supert! Veldig fint å se at du bruker bilder i innlegget ditt. Men tilbakemelding på bilder, er å vise til kilder direkte under bildet, i stedet for i slutten av innlegget. I tillegg er det ganske viktig her å vise til primærkilder, med tanke på opphavsrett.

  3. Kilder:
  Når det gjelder kilder, så er det også bra med bruk av kilder. Men også her er det viktig å tenke over at man alltid burde bruke primærkilden. Du har for eksempel brukt en studentblogg fra i fjor som referanse, og referert til Dig2100. Den opprinnelige kilden er denne: https://www.magnusruud.no/2020/05/03/hva-er-okr-objective-key-results-og-hvordan-bruke-det/. Men også denne studenten har brukt sitt stoff fra andre kilder. Derfor: vær kildekritisk 🙂

  Det som også er viktig når det gjelder kilder, er å referere i løpende tekst, og ikke bare i oppsummeringen til slutt. Tenk på når du skriver en oppgave på skolen, hvor viktig det er å referere i løpende tekst. På samme måte blir det her, bare at referansestilen ikke trenger å være like formell. Men du ønsker å være troverdig når du skriver, og da er det å vise til kilder en viktig del av det.

  Du kan jo til neste gang se på disse blogginnleggene:
  1. https://www.studentassistentene.no/2021/01/05/hvordan-skrive-et-godt-blogginnlegg/
  2. https://www.studentassistentene.no/2021/02/17/hvordan-kildehenvise-riktig-hver-gang/

  Men oppsummert veldig bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *