Jeg støtter ikke cryptoart- dette er hvorfor

Jeg støtter ikke cryptoart- dette er hvorfor

Jeg scrollet nedover min Instagram feed denne morgenen, og kom over Høyskolen Kristianias innlegg. Det handlet om en student som hadde gjort karriere av å selge kryptokunst. Jeg hadde hørt om cryptocurrency, som for eksempel Bitcoin, men aldri hørt om noen som selger kryptert kunst, hva er det godt for? Det var vanskelig å se for meg hvorfor noen var villig til å kjøpe en digital kode.

Hva er egentlig kryptokunst? Cryptoart, som det heter på engelsk er kort og enkelt forklart kunst som er kryptert. Denne kunsten er relatert til Block Chain teknologi, og er målrettet for en viss nichegruppe, de som er interessert i å kjøpe denne kunsten. Ennå mer forvirret? Det er jeg også. Jeg har aldri hørt om at det er mulig å selge kryptert kunst før, men tydeligvis har dette foregått i rundt ett tiår allerede.

Denne kunsten kan ikke bli reprodusert av andre, noe kunst ofte blir i en eller annen form. Kunsten har et unikt ID nummer kalt NFT (non-fungible token). Nummeret blir sjekket mot en database og delt i et nettverk mellom datamaskiner, dette kalles for blockchain. Databasen består av forskjellige «blokker» av data som leder til den neste. Se for deg et veldig teknologisk perlekjede.

What Is Blockchain Technology? How Does It Work? | Built In
bildekilde: https://builtin.com/blockchain

Når NTF transaksjon foregår, uansett når man kjøper, selger, deler så blir dataen tidsstemplet og må bli verifisert gjennom hele Block Chain systemet. Dataen inneholder all historikken som er laget med den spesifikke ID’en. Siden databasen er delt er det ikke et sentralt sted der dataen kan bli endret, i stedet må hver eneste datamaskin være enige med hverandre om at transaksjonen er valid. Et velfungerende demokrati med andre ord.

#bærekraftig

I dag er emneknaggen #cryptoart en populær knagg på Twitter. For en eller annen grunn får jeg en ubehagelig følelse når jeg blar nedover emneknaggen. Det er masse fine kunstverk, alt i fra tegneserier til moderne kunst. Det føles ikke lengre som om det er mennesker som står bak kunstverkene, men heller roboter som produserer kunst for profitt. Det er noe virker kunstig og fjernt for meg. Valutaen Non-fungible tokens, NTF har blitt veldig populært, sammenlignet med Bitcoin. Cryptoart kunstverkene blir solgt for en høy pris, både for kjøperen og miljøet. Greia med cryptocurrency er at det er veldig belastende for miljøet. Så belastende at valutaen bruker nesten mer energi enn Argentina i følge independent.co.uk. Den energien valutaen forbruker går ikke til noe som helst, som oppvarming av hus eller strøm.

Parasitter og opportunister

Blockchainbasert kunst har startet en gnist blant artister og musikere, selv om denne teknologien ikke er ny. Godt etablerte kunstnere har kommentert på at tilskuere stjeler kunstverkene deres for profitt. Det skjer gjennom konvertering av kunstverket til denne krypterte nøkkelen. Nøkkelen blir så sendt til potensielle kunder for skyhøye, og tårefrembringene priser. I det siste har de ansvarlige skjult seg bak anonyme Twitter kontoer, og dette gjør det vanskelig å følge med hvilken vei kunsten havner og følge opp opphavsrettsloven. Mer om opphavsrett kan du lese om her: https://www.regjeringen.no/no/tema/kultur-idrett-og-frivillighet/opphavsrett/innsiktsartikler/Opphavsrett1/id2000944/.

Siden Blockchainbasert kunst har blitt så populært er det mange opportunister som har snudd seg for å omgjøre andres kunstverk til NTF og solgt dem på nettet. Om det ikke er ille nok, finnes det servicer som hjelper opportunistene til å tjene på andres arbeid. Dette har ført til at mange kunstnere har låst sine kontoer, i frykt for at deres kunstverk skal bli stjålet. Dette er adferd som ikke kan bli beskrevet som noe annet enn blodsugende. For den originale kunstneren vil dette påvirke negativt, ikke bare i den forstand at det er urett at andre skal tjene på ens arbeid, men det vil også bli vanskeligere å selge kunst til potensielle genuine kjøpere.

Jeg ser at det er attraktivt for folk å begynne å selge kryptert kunst, personlig ville jeg ha latt vær fordi jeg er glad i den tradisjonelle handelen mellom kunde og selger, og er ikke særlig gira over den globale belastningen ved å produsere kryptovaluta. Jeg ønsker ikke å støtte den opportunistiske handlingen mange gjør gjennom cryptoart. Det er kult at teknologien har kommet så langt at man kan bruke Block Chain til bare mer enn sporbarhet hos produsenter, men å selge kunst på denne måten ødelegger mer for opphaver og kunstner enn noen andre, og det er allerede vanskelig for mange kunstnere å få nok inntekt til livets opphold. Tenk deg om to ganger før du hopper på denne trenden selv om raske penger er fristende.

One thought on “Jeg støtter ikke cryptoart- dette er hvorfor

 1. Hei Alex, kult å se at du er kommet godt i gang med bloggen din! 🙂 Her kommer noen tilbakemeldinger:
  – Tittelen på innlegget ditt må gjenspeiles i URLen, det fikser du i WordPress.
  – Tittelen er for øvrig veldig bra synes jeg, den fanget min oppmerksomhet umiddelbart.
  – Jeg savner kildehenvisninger underveis i innlegget, og de du har brukt må aktiveres som klikkbare URLer.
  – Du kombinerer fakta og fag med personlige meninger og holdninger på en fin måte. Kanskje du kan være enda tydeligere på pros and cons for kryptokunst? Som en oppsummering, eller en måte å dele innlegget inn i seksjoner?
  Gleder meg til å følge med videre!
  Mvh Marius 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *