Er Tudos en god nettbutikk?

Er Tudos en god nettbutikk?

De aller fleste i dag har handlet på et nettbutikk, om det enten var for å kjøpe klær, sko, hvitevarer, inventar osv osv. Spesielt i den tiden vi nå står ovenfor er fysiske butikker ennå mer avhengige av å ha en tilstedeværelse på nettet for å overleve, eller risikere å gå konkurs. Dramatisk? Det er det. Ofte vil en nettbutikk være mindre krevende å vedlikeholde enn å ha en fysisk butikk, men det krever mye tid, arbeid og kjærlighet. I dette innlegget skal jeg gjennomføre en test av nettbutikken Tudos, som selger alt fra penner til kunstmateriell. Til slutt ønsker jeg å gi nettbutikken et terningkast. Vel merke at jeg kun har personlig testet nettbutikken i desktop.

Men hva kjennertegner en god nettbutikk? Inevo har en liste over 10 vurderingskriterier for nettbutikker, som du finner her: https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/, og den skal jeg bruke til å analysere Tudos sin nettbutikk.

1. Førsteinntrykk6. Kundetilfredshet
2. Synlighet7. Trygghet
3. Brukervennlighet8. Kundekommunikasjon
4. Kjøpsprosess9. Priser, utmerkelser og artikler
5. Teknologi/ hastighet10. Konsept og strategi

Liste over de 10 vurderingskriteriene for nettbutikker

Et godt førsteinntrykk sier mer enn 1000 ord

Det første punktet er førsteinntrykk. Når man kommer inn på Tudos sin nettside ser man med en gang at det selges kunstmateriell. Nettsiden er ryddig og har en passe mengde tekst og fin mengde bilder. Man vet med en gang at man har kommet på rett sted når man ser en klar logo i venstre øverste hjørne. Jeg ser at de har mange forskjellige merker, fri frakt over 500 kr, rask levering og varer på tilbud. Dette gir meg god grunn til å handle her. Kontaktinformasjonen er også enkelt tilgjengelig om man skulle trenge hjelp.

2. Er Tudos synlig?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Screenshot-2021-04-19-at-15.27.17-500x322.png

Et raskt Google søk kan avdekke om Tudos sin nettside er optimal.

Når man søker på «kunstartikler» kommer ikke Tudos.no opp på første side av Google, men kommer opp som 3 under «skrivesaker» Noe som vil si at Tudos.no har god SEO, men kunne ha vært mer aktive innenfor kunstartikler, siden mye av det de selger er kunstrelaterte produkter.

3. Er de brukervennlige?

Nettsiden er intutivt satt opp, ryddig og oversiktig og man vet hvor man skal gå ved hjelp av kategoriene i headeren, eller ved å gå direkte til produktkategoriene til venstre. Det er også mulighet for å søke opp produktene man er ute etter. Mange nettbutikker mister kunder tidlig i kjøpsprosessen når det tar for lang tid å lete etter det man trenger. Handel på mobil har også eksplodert de siste årene, så det er viktig å ta for seg brukervennlighet på mobil, og det kan man gjøre ved hjelp av Googles verktøy som man finner her: https://search.google.com/test/mobile-friendly?utm_source=mft&utm_medium=redirect&utm_campaign=mft-redirect.

4. Kjøpsprosessen

En enklere og smertefri kjøpsopplevelse øker sannsynligheten for at en handler mer. Jo færre steg man må gjennom jo bedre. Ikke forvent at kundene skal ta seg tiden til å lage/logge på en kundeprofil før man kan kjøpe et produkt. Det er viktig at kunden blir opplyst av betalingsløsningene nettbutikken har, for eksempel ved å se VISA og Mastercard logoene så vil man føle seg mer trygg. Dette er noe Tudos.no opplyser om nederst på nettsiden, og de aksepterer til og med Vipps som betalingsløsning. Kundene har mulighet for å logge inn på Tudos, eller sjekke ut som gjest.

Her får man informasjon om at de har rask leveringstid hver dag fra Oslo, fri frakt for over 500 kr, eller for 49 kr fastpris, 100% fornøyde kunder og fantastisk kundeservice. Disse opplysningene gjør det enklere for kunden å velge butikken framfor en annen med tanke på om det er mulig å handle der raskt.

5. Er nettbutikken rask?

I følge INEVO forlater hele 1 av 4 nettbutikken om den tar mer enn 4 sekunder å laste inn, og ennå flere forlater på mobil. hastighet= omsetning med andre ord. Jeg testet hastigheten til nettsiden gjennom Googles målingsverktøy-PageSpeed Insights. Testen jeg gjorde gjelder både på desktop og mobil- dette er det jeg fant ut.

Mobiltesten
Desktoptesten

Man ser ved første øyekast at desktopversjonen av nettsiden gjør det bedre enn mobiltesten.

Mobiltesten viser at nettsiden bruker lang tid på å laste inn, der desktoptesten viser at den bruker middels lang tid, men det er rom for forbedring. Siden flesteparten handler på mobil nå til dagen ville det vært lurt av Tudos.no å satse på raskere innlastningstider på mobil.

På mobil er det flere bilder som hindrer nettsiden i å laste inn fortere, her kunne det ha vært lurt å bruke andre bildeformater for å sikre hastigheten er under 4 sekunder.

6. Er kundene fornøyde?

Nettsiden reklamerer med at de har en kundebase som er 100% fornøyde, og det er godt mulig siden de har mange fornøyde tilbakemeldinger på produktene. Her er det mulig å legge igjen en omtale etter fullført kjøp. Jeg ser heller ingen misfornøyde tilbakemeldinger på Tudos facebook vegg, kun fornøyde kunder som gir butikken 5 stjerner.

7. Kjøpstrygghet

Vi har allerede gått igjennom hvor viktig det er for kunden at de føler at nettsiden er trygg å handle på ved å se VISA logoen eller Mastercard, men hva med selve produkttryggheten?

Det står ikke noen åpenbare steder om retur av produkter, men om man leter litt så vil man finne «vilkår og betingelser» nede i footeren. Der står det at Tudos dekker returen og kjøptsutgiften om man sender produktet tilbake under 14 dager som følge av kjøpsloven.

Disse trygghetspunktene burde komme frem uten at man måtte søke det opp, helst før man allerede kjøper produktet for å betrygge kundene. Det er et punkt som Tudos kan forbedre seg på med tanke på at dette er informasjon som kunder gjerne vil få med seg før de kjøper et produkt.

8. Kommunikasjon med kundene

Tudos.no fører en sterk kommunikasjon med sine kunder, med tanke på deres gode kundeservice og tilgjengelighet gjennom e-post. De poster produktbilder annenhver dag på Facebook, men er dårligere på Instagram for eksempel. De svarer kunder på sosiale medier og holder god kommunikasjon med dem.

9. Priser og utmerkelser

Ikke relevant på Tudos.no riktig ennå, men det er fint å vise fram utmerkelser/ priser om man har fått de.

10. Konsept og strategi

Tudos.no har et tydelig konsept og det er klart over hva som blir solgt. Her finner man tegneutstyr, skrivesaker og liknende. De har over 4000+ produkter å velge fra.

Min endelige konklusjon

Jeg håper at dette innlegget vil være til nytte for Tudos.no om de skulle ha sett dette innlegget, spesielt med tanke på hva de kan forbedre i fremtiden. Jeg gir de terningkast 5, og her er grunnen kort oppsummert:

+ god kundeservice– vanskelig å finne returordninger og vilkår
+ enkel kjøpsprosess– for lang innlastningstid på desktop og mobil
+ godt førsteinntrykkOK synlighet
+ brukervennlighet
+ godt konsept og god strategi

Jeg anbefaler deg å lese innlegget til INEVO som er linket øverst i artikkelen om du kunne tenkt deg å analysere din egen eller andre sin nettside, deres innlegg går mer i dybden på noen områder enn det jeg skrev her :- )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *